Assertiever worden

Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Je uit je gedachten, gevoelens, meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze.

Niet iedereen is van nature assertief. Veel mensen durven niet te zeggen, wat ze willen of denken. Je laat je bijvoorbeeld in een conflictsituatie overrompelen door de verbale sterkte van de ander. Vaak speelt de angst om onaardig gevonden te worden een grote rol. Je bent bang voor (boze) reacties. De realiteit is echter dat je niet door iedereen aardig gevonden kunt worden. Of je vindt het moeilijk om anderen om hulp te vragen. Je wilt niet lastig zijn of je bent bang dat de ander ‘nee’ zegt.

Meer weten?
Stress door gebrek aan assertiviteit
Gebrek aan assertiviteit is een belangrijke oorzaak van stress. Als je, om wat voor reden dan ook, niet durft te zeggen wat je wilt of denkt, vermijd je op korte termijn spanning en onenigheid. Maar op lange termijn loopt de spanning bij jezelf op, omdat je veel dingen doet tegen je zin. Anderen weten bovendien niet wat ze aan je hebben of waar je grenzen liggen. Gelukkig kun je leren om assertiever te worden.

Assertiever worden kun je leren

Leer assertiever te worden
Assertiviteit gaat over 'nee' zeggen, grenzen stellen, geven van kritiek, feedback of je mening en kritiek ontvangen.

Maar, zal je nu wellicht denken, hoe zeg ik nu ‘nee’? Dat doe je als volgt:

Zeg duidelijk 'nee'
Geef de reden
Benoem het gevoel van de ander
Geef eventueel een alternatief
In de persoonlijke ontwikkelingstrainingen van Corinor kun je leren je hoe je assertiever wordt. Hoe je opkomt voor je eigen belangen op een manier die past bij de situatie en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.

Neem voor meer informatie contact met ons op via 076 503 11 70 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Neem contact met ons op