Vakantie is vaak het moment om na te denken over je ambities, wensen, carrière, privé-werkbalans, relatie en gezondheid en de balans tussen dit alles. Je neemt je dingen voor om het beter in balans te krijgen. Herken je bij jezelf dat de nieuwe plannen die daar uit voort komen na een week werken vaak al weer vergeten zijn en je een nieuwe start maakt met oude gewoontes? Maak een goede start na je zomervakantie zodat de opgedane energie blijft met deze 6 tips

Tijdens de vakantie kom je tot rust en heb je tijd voor bezinning. Er ontstaan dan vaak voornemens zoals, vaker tijd doorbrengen met de kinderen, meer genieten, minder overwerken, meer sporten, etc. Een aanval van de “Post-Vakantie-Blues” kan er voor zorgen dat de nieuwe plannen een herinnering worden onder invloed van de hectiek en werkdruk van je baan. Met deze 6 tips zorg je ervoor dat de overgang naar je dagelijkse werk soepel verloopt:

1 Zorg voor verandering

Een nieuw project opstarten die anders is dan wat je tot nu toe gedaan hebt qua werk heeft twee positieve effecten. Een nieuwe uitdaging inspireert en je laat zien dat je met een positieve houding weer aan de slag gaat.

Denk tijdens je vakantie na over een wat je wilt veranderen en wat de belangrijkste prioriteiten zijn voor jou tussen nu en de jaarwisseling. Wat moet je veranderen om een verschil te maken in je leven. Waar heb je de afgelopen periode energie aan verspild. Schrijf de plannen die hier uit voorkomen op en lees het regelmatig door.

2 Maak een stappenplan

Formuleer je doel en maak een stappenplan met subdoelen. Omschrijf daarna met welk gedrag je je je doel bereikt waardoor je een plan hebt met relevante activiteiten en een to do lijst. Om je doel te bereiken moet je je gedrag belonen en niet het resultaat. Je doel bereiken is het resultaat van je gedrag en door je gedrag aan te passen bereik je je doel.

Je doel in haalbare meetbare stappen indelen zorgt er ook voor dat je weet welke eerste stap je moet nemen en uitdagende maar haalbare doelen motiveren. Het voltooien van een doel geeft zelfvertrouwen wat weer uitdaagt om je volgende subdoel te halen.

3 Laat je niet afleiden

Tijdens je vakantie kijk je vaak geen TV en ook de social media krijgt minder aandacht. Hierdoor heb je het gevoel dat je veel meer tijd hebt. De TV vaker uitlaten en niet de hele dag op je smartphone kijken en de tablet niet mee nemen naar de lunchtafel zorgt ervoor dat je minder wordt afgeleid en makkelijker je focus houdt.

4 Plan tijd in om je werk achterstand in te halen

Tijdens je vakantie heb je je email niet gecheckt en lopen projecten gewoon door zonder dat jij inhoudelijk op de hoogte bent. Hierdoor weet je niet waar je moet beginnen als het gaat om het wegwerken van achterstallig werk. Reserveer daarom tijd waarin je het achterstallige werk kunt inhalen, zoals je email doornemen en prioriteiten stellen. Verleng desnoods de “out-of-office” auto responder voor een dag extra.

En plan deze tijd in voordat je op vakantie gaat!

5 Is deze email een prioriteit?

Na twee of drie weken vakantie puilt je mailbox uit. Begin bij het doornemen met de meest recente mail. In de afwezigheid zijn onderwerpen uit andere mails al opgelost waardoor je ze gelijk kunt verwijderen. Deel de mailtjes die je moet afhandelen ook in, in mappen per project of onderwerp zodat je ze niet twee keer hoeft te lezen om te weten waar het over gaat. Zorg er daarbij voor dat je je prioriteiten duidelijk hebt zodat je daarna gelijk aan de slag kunt met de belangrijkste zaken.

Een ander idee is om al de e-mails die je tijdens je vakantie ontvangen hebt in een aparte archief map te zetten in je email programma. Je kunt uren spenderen met het doornemen van mailtjes met problemen die al opgelost of vergeten zijn. Zet in plaats daarvan al de mail in een aparte map samen met eventuele pre-vakantie mail, en wacht….

Mensen zullen altijd nog een keer mailen of contact opnemen als het belangrijk is, zeker als je een “out-of-office” autoreplay had tijdens je vakantie. Als je toch als de moeite moet of wil nemen om al je mail te checken, zorg er dan voor dat je leidinggevende ook weet dat je dit doet zodat je geen nieuw project start terwijl je je mail checkt. Dit geeft alleen maar stress en is niet productief.

6 Boek je volgende vakantie

Zodra je thuis komt van vakantie boek je je volgende al weer. Het is veel makkelijker jezelf op een periode van hard werken te storten als je iets leuks hebt om naar uit te kijken!

Agenda

25-08 25-08
10-09 13-09

Unieke ontdekkingsr...

19-09 20-09

Columbus informatieavond

Kom luisteren én ervaren op de informatieavond!

Aanmelden