Het is belangrijk om te investeren in onze relaties, met name de relaties met onze geliefden. Jammer genoeg raken we snel gevangen in onze eigen wereld waarmee we de mensen om ons heen compleet vergeten. Dit gebeurt bij zowel onze partners als onze hechte vrienden.

Volgens Christina Steinorth, MFT, een psychotherapeut en de auteur van het boek: 'Geheugenkaartjes voor het leven: Bedachtzame tips voor betere relaties' blijven relaties niet op een wonderlijke manier bestaan. Zoals met de meeste levende dingen hebben ze het nodig dat ervoor wordt gezorgd.

Door de jaren heen heeft Steinorth in relaties patronen herkent die in iedere relatie voorkomen. Zij identificeerde slechte communicatie en conflictoplossingsvaardigheden als de meest voorkomende obstakels. Sterker nog, ze ziet een laag conflictoplossend vermogen als de 'kus des doods' voor zelfs de sterkste relaties. “Wanneer je jouw partner zijn/haar karakter kapot maakt in ieder argument dat je hebt en je houdt wrok vast houdt in elk gesprek, dan kan ik je haast verzekeren dat jouw relatie eindigt in een zielige staat waarin vreemdgaan haast niet uit te sluiten is”. Deze vaardigheden zijn voor jou net zo relevant en essentieel als voor jouw familie, vrienden, baas en collega’s. Deze tien tips kun jouw relaties verbeteren.

1. Luister aandachtig

Er zit een verschil tussen iemand verstaan en echt luisteren naar iemand. Luisteren is een vaardigheid die veel verschillende elementen omvat, zoals het maken van oogcontact en het observeren van lichaamstaal. Dit vereist ook dat je iemand de volledige attentie geeft. Het is misschien van belang in deze wereld van technologische connectie om hieraan toe te voegen dat afleiding ook komt van elektronische apparaten. Daarom is het ook aan te raden om die even uit te zetten wanneer je een conversatie hebt van hart tot hart. Een verdere suggestie is om tien minuten vrij te maken in de ochtend en avond om connectie te maken met jouw echtgenoot.

2. Beoefen de kunst van het doen van goede daden

Reageer liefdevol zelfs wanneer je je even niet zo voelt, want mensen onthouden altijd het gevoel dat ze ervaren wanneer jij met ze praat. Eerder nog dan dat wat je mondeling meegeeft. Ik zou je willen aanraden om hierin attent en medelevend te zijn. Je zou bijvoorbeeld de schouders van je echtgenoot kunnen masseren of een goede vriend meenemen voor lunch om die affectie te uiten.

3. Probeer niet constant iets achter iemands woorden te zoeken

We zijn geneigd om te reageren op iemands gedachten en gevoelens vanuit ons eigen perspectief. Wanneer je echter je communicatievaardigheden van goed naar excellent wilt krijgen, luister dan naar wat iemand echt zegt en geloof dat wat ze zeggen waar is. Voel, ervaar en wens hetzelfde als dat wat zij zojuist hebben gezegd.
Wanneer namelijk niemand zegt wat ze bedoelen, hoe kan je dan iemand vertrouwen? Creëer geen substituut van jouw eigen gedachten, gevoelens of oordeel over dat wat tegen jou wordt gezegd.

4. Timing is belangrijk

Doe je best om ervoor te zorgen dat de persoon waarmee je praat in de juiste gemoedstand is om jouw verhaal te ontvangen. In andere woorden wanneer je baas er gestrest uitziet, wacht dan totdat hij wat meer ontspannen overkomt wanneer je die salarisverhoging wilt aanvragen.

5. Toon empathie in conflicten

Het is oké wanneer je een conflict hebt en het met elkaar oneens bent, maar doe dat dan op een effectieve manier. Een manier om dat te doen is om empathie te tonen met degene waarmee je het oneens bent. Houd rekening met het feit dat degene waarmee je een conflict hebt waarschijnlijk hetzelfde voelt als jij. Wanneer je dit in gedachten houdt, zal je eerder meer geduld en medeleven tonen en eigenlijk is dat wat je zelf namelijk ook nodig hebt. Wees open voor de mening van anderen net zoals jij wilt dat zij openstaan voor jouw mening. Wanneer je het lastig vindt om in het heetst van de strijd dit te doen, neem dan even vijf à tien minuten pauze om hierover te reflecteren.

6. Vecht eerlijk

Voor de herhaling; het is niet het conflict dat ervoor zorgt dat relaties afbrokkelen, het is hoe je een argument benadert. Probeer je te richten op het probleem, niet de persoon, blijf gefocust en haal geen oude koeien uit de sloot. Zoek een compromis wanneer je niet kan komen tot een oplossing en roddel niet (over je geliefde).

7. Wees bereid om mee te veren

Soms is meeveren belangrijker dan je positie bewaken. Alle relaties vereisen het sluiten van compromissen. Wanneer je de vriendschap waardeert en de andere aspecten van de relatie goed zijn, is het dan werkelijk zo belangrijk om op een paar punten in te leveren wanneer dit betekent dat de relatie blijft bestaan? Meestal is het niet zo slecht gesteld.

8. Luister naar de behoeftes in de relatie

Wanneer je de relatie met iemand waardeert, zorg er dan voor dat je het geeft wat het nodig heeft of het nu tijd, compassie of liefde is. Wanneer je niet zeker weet wat nodig is binnen de relatie, vraag het dan aan de ander: “Wat kan ik doen zodat jij je beter voelt?” of “Wat kan ik voor je doen?”

9. Geef aandacht aan wat je geeft en neemt in een relatie

Wees jezelf bewust van wat je geeft en neemt in de relaties met anderen. Dat betekent niet dat je scores bijhoudt. Sterker nog, er zijn altijd tijden in een relatie waarop een persoon iets meer nodig heeft dan de ander. Maar over het algemeen is wel zo dat in gezonde relaties de balans wel in orde is. Een mogelijk signaal van onbalans kan zijn dat je ervaart dat je nooit kan vragen aan de ander wat zij wel van jou vragen.

10. Wees iemand waar anderen graag mee omgaan

Met wat voor soort mensen vind jij het leuk om mee om te gaan? Met welke type mensen spendeer je het liefst zo min mogelijk tijd? Bijvoorbeeld wanneer je vaak zeurt, klaagt en veel passief-agressieve argumenten eruit gooit, dan zal je relatie er zeker onder lijden. Wanneer je relaties verzorgt dan bloeien ze ook op, luister echt en los argumenten effectief op. Wanneer je in staat bent om dit te doen dan kan dit je verder helpen op veel gebieden in het leven… Je hebt meer kans om promotie te maken of je relatie met je partner verloopt beter, omdat je weet hoe je iets recht moet zetten zonder de ander in het proces te raken. Bovendien kan je het je kinderen leren door een voorbeeld hierin te zijn.

 

Agenda

25-08 25-08
10-09 13-09

Unieke ontdekkingsr...

19-09 20-09

Columbus informatieavond

Kom luisteren én ervaren op de informatieavond!

Aanmelden