In de ontwikkeling van leiderschap hebben we het vaak over het leiden en het managen van anderen, maar echt leiderschap begint bij zelfontwikkeling. Zoals een van de vorige managers openhartig meedeelde: “Ik ben eigenlijk mijn eigen grootste vijand.”

Laatst kwam een jonge verpleegster naar mij toe die graag coaching wilde op het gebied van leiderschap. Ik vroeg haar om wat over zichzelf te vertellen. Het viel me op hoe open ze over zichzelf was toen ze vertelde over haar sterktes en zwaktes. Ze zag in dat ze nog veel moest groeien voordat ze in haar leiderschapspositie kon staan. Ik vertelde haar dat ze het grootste gedeelte van het werk al had gedaan – het hebben van zelfinzicht.

In 1999 schreef Peter Drucker (die velen zien als de vader van de moderne managementtheorie) een nu klassiek artikel voor Harvard Business Review met de titel: Zelfontwikkeling. Hij observeerde dat er weinig mensen zijn die echt grote dingen bereiken in het leven en dat de meeste van ons eerst moeten leren om zichzelf te ontwikkelen voordat ze succesvol kunnen zijn. Hier zijn vijf strategieën om jezelf te ontwikkelen die we hebben afgeleid van Drucker zijn gedachtegoed op dit gebied.

1. Ken je sterktes

Drucker observeerde dat veel mensen niet goed zijn in het identificeren van hun eigen sterktes en zwaktes. Hij was een vroege voorstander van het concept op sterktes gebaseerd leiderschap. Er zijn veel manieren waarop je jouw sterktes leert inzien. Een van de beste manieren is om feedback te vragen aan degene waarmee je dagelijks samenwerkt en de mensen die een leidinggevende rol over jou hebben. Dit wordt ook wel 360 graden feedback genoemd en veel organisaties doen dit op periodieke basis voor hun leidinggevenden. Een alternatief hierop is de vragenlijst die wordt aangeboden o.a. de organisatie van Gallup, maar er zijn natuurlijk ook andere organisaties die een soort gelijke vragenlijst aanbieden.

2. Identificeer hoe je dingen doet

In dit artikel maakt Drucker duidelijk dat weinig mensen analyseren hoe ze hun werk het beste kunnen uitvoeren. Een belangrijke vraag die iedere leider zichzelf moet stellen is: Ben je iemand die vertelt of die luistert? Leiders moeten leren begrijpen hoe ze het beste informatie kunnen opnemen. Hiernaast moeten leider ook begrijpen hoe zij het beste kunnen leren. Moet je het uitschrijven of vind je het belangrijk om erover te praten wanneer je met een probleem zit? Inzicht krijgen in je eigen persoonlijke manier van werken is essentieel – werk je beter alleen of in een team? Kan je werken onder stress en vind je het leuk om altijd de beslissingen te maken voor de ander ook wanneer deze heel veel invloed hebben?

3. Begrijp jouw waarden

Drucker geeft aan dat de ultieme lakmoesproef is of een baan wel of niet bij jou past. Sluiten de organisatiecultuur, missie en strategische directie aan bij jou als persoon en de manier waarop je werkt? Ze hoeven natuurlijk niet 100% overeen te komen, maar wel dichtbij genoeg zodat je er mee kan leven. Wanneer jouw waarden in conflict zijn met die van de organisatie is het onmogelijk om je best te doen.

4. Kom tot je recht

Erachter komen waar je het beste tot je recht komt in deze wereld kan best wel een uitdaging zijn. Succesvolle carrière is niet per se gepland, maar eerder ontwikkeld doordat mensen voorbereid zijn op de mogelijkheden die hun worden aangeboden en hun eigen sterktes kennen. Ik heb vaak gehad dat werknemers langs kwamen omdat ze zich realiseerde dat ze niet op hun plek zaten in de leiderschapsrol die ze hadden. Dit herkennen vereist veel moed en inzicht.

5. Beslis wat jij toevoegt

Een laatste vraag die leiders zichzelf moeten vragen is, gegeven hun sterktes, waar kunnen ze het meest toevoegen aan de maatschappij? Er zijn veel mogelijkheden die ons worden aangeboden in ons carrière pad, maar het zijn niet altijd de juiste keuzes voor ons. Wanneer je het werk gaat doen waarvoor je bedoeld bent, dan ga je ontwikkelen.

Er zijn veel elementen in onze complexe en chaotische omgeving die buiten onze controle liggen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat we ons eigen succes als leiders vergroten door onszelf te ontwikkelen.

Verder lezen over leiden

Drucker, P.F. (January 1999). Managing oneself. The Harvard Business Review.

Rath, T. (2007). Strengths Finder 2.0. Gallup Press.

Rath, T. & Conchie, B. (2009). Strengths-Based Leadership. Gallup Press.

Agenda

25-08 25-08
10-09 13-09

Unieke ontdekkingsr...

19-09 20-09

Columbus informatieavond

Kom luisteren én ervaren op de informatieavond!

Aanmelden